Inför er bröllopsfotografering

Så himla roligt att ni bokat mig som er bröllopsfotograf! 

Fokus för mig är att skapa naturliga ögonblick som inte känns uppställda, och att vara osynlig under delar av dagen för att fånga känslan från er största dag.

På denna sidan kan ni läsa mer om hur allt går till, hur jag jobbar och tips till er. Jag finns alltid tillgänglig för er på telefon eller mail, så tveka inte att höra av er för minsta lilla fråga, jag är här för er! 

Hur allt går till

När ni får denna länken så har ni en bekräftad bokning hos mig, yay! Redan när vi bokat så börjar mitt arbete att göra er bröllopsdag så bra som möjligt. Först skickar jag ett avtal på det paketet ni önskat boka, samt en bokningsfaktura. Vi bokar in ett möte där vi pratar om era önskemål och jag får lära känna er lite mer. Som jag skrivit tidigare är det lättare för mig att fånga er om jag vet lite mer om er, det blir också lättare för er att slappna av. 

När vi haft vårt möte får jag ta del av alla viktiga tidpunkter, hur schemat ser ut, eventuella önskemål om gruppbilder. Senast 2 veckor innan bröllopet betalar ni er slutfaktura hos mig, detta för att ni ska kunna släppa allt sånt efter bröllopet och bara njuta av bilderna.

Efter bröllopet så påbörjar jag min process att välja ut era bilder, något jag älskar! Ett par dagar efter bröllopet får ni en tjuvkik på några bilder som ni kan använda direkt. Ca 5 veckor efter ert bröllop får ni ett digitalt galleri med alla era utvalda bilder, redigerade och klara att användas.

Ibland vill jag visa upp bilderna efter ert bröllop, då frågar jag alltid er först (oavsett vad som står i avtalet) och berättar vilka jag vill visa. Bilderna visas alltid bara i mina sociala medier och aldrig någon annanstans om ni inte gett tillåtelse till det, det är i första hand era bilder!

NidénWedding_Mikaela_Baggström1..jpg

FÖRBEREDELSER

 

Ska jag fotografera era förberedelser finns det lite saker som kan vara bra att tänka på, detta är absolut inget krav för att jag ska kunna fånga fina bilder, men underlättar lite för mitt arbete :)

Förberedelsefoto är otroligt speciellt och mycket känslor är i luften, därför är det en stor favorit till mig! Alla bröllop är olika och ni bestämmer vad ni vill att jag fokuserar på, jag anpassar varje bröllop efter mina par! Jag fotograferar en av er i taget, och båda om ni gör er i ordning i närheten av varandra. Jag skriver därför tipsen i du-form:

 • Dagsljus från fönster i lokalen är viktigt för att inte få alltför brusiga bilder. Om smink/hår görs vid ett fönster gör detta att jag kan fånga både motljus och medljus vilket är väldigt smickrande både för make up artist och dig.

 • Önskas detaljbilder av t.ex. skor, ringar, strumpeband eller andra viktiga saker så ha gärna dessa samlade, förslagsvis på en säng eller stol i närheten när jag kommer.

 • Om möjligt - plocka undan gamla flaskor, skräp och sånt som kan störa i bilderna (be bestman/tärnor om detta!)

 • När jag kommer har jag precis ätit för att klara mig till efter vigseln, så när ni äter behöver jag inget om vi inte kommit överens om det innan.

 • Viktiga saker jag vill fota under förberedelser: Smink/hårbilder, reaktioner hos dina nära och kära, när du tar på dig dina kläder, dina kläder upphängda i rummet/i närheten på fint ställe, detaljbilder på skor, smycken och liknande. Jag fotograferar det som händer på ett naturligt sätt, så ni behöver inte känna att ni ska anpassa er efter mig.

 • När ni blir fixade, ha gärna några ljusa kläder på er då detta underlättar min ljussättning. När ert brudfölje hjälper er ta på kläder så kan de vara ombytta och klara.

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN:

- Ljus lokal för förberedelser


- Din partner på samma ställe men i annat rum så jag kan gå emellan


- Tid för att ta på kläder i lugn och ro så jag hinner ta detaljbilder samt längre ifrån.

♥ Har ni inte bokat mig för förberedelser men önskar boka till det? Inga problem! För 2500 kr får ni 1 timmes fotografering och 50 extra bilder.

 

NidénWedding_Mikaela_Baggström7..jpg

VIGSEL OCH GRATULATIONER

 

FÖR ER ATT FÖRBEREDA: 
Prata med er vigselförrättare om att ni ska ha en professionell bröllopsfotograf. Jag undviker att fota när prästen pratar och tar de flesta bilder under psalmer/låtarna. Jag är väldigt respektfull och har alltid ceremonin som största fokus.

 

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN (och något ni kommer uppskatta efteråt):  


Ha ett "unplugged wedding" där ni uppmanar era gäster att njuta av ceremonin och överlåta fotograferingen till mig. Dels kommer gästerna få en mycket bättre upplevelse och kunna njuta genom ögonen istället för en kamera, släktingen med kameran kommer inte känna press på att ta fina bilder och vigseln blir mer ostörd och naturlig.
Ni får bilder utan kameror och telefoner i förgrunden, gästerna kan njuta och jag får lättare att fokusera på mitt jobb, win win för alla ♥

Detta kan stå med i ert program samt att prästen/vigselförättaren kan berätta om detta innan vigseln börjar.

Jag anländer alltid i god tid till er vigsel och presenterar mig för er vigselförrättare. Om ni inte hunnit prata med hen om att jag är där så är det ingen fara, jag berättar hur jag jobbar och det är väldigt sällan hen har invändningar. Dock kan jag inte garantera att fånga vigseln på sättet jag brukar om vigselförrättaren har specifika krav vart jag får stå, då jag alltid respekterar detta. Så prata gärna med hen innan så vet vi alla vad som gäller :)

 • Jag är på plats i god tid innan vigseln börjar, och jag står oftast på höger sida framför första bänkraden när ni går in. Oavsett om ni går in ihop eller själva så är detta ett bra ställe att stå på för att fånga ingång och gästernas reaktioner. 

 • Om ni har en kyss i slutet av vigseln, kyss gärna lite längre och en extra gång, jag tycker om att hinna få flera utsnitt av kyssen :)

 • Vid utomhusvigsel där vigselplatsen inte är helt bestämd sedan tidigare, se gärna till att platsen inte delas av både sol och skugga. Jag kommer självklart anpassa mig efter förutsättningarna, men det underlättar ljussättningen avsevärt. Så antingen helt sol eller helt skugga (att föredra).

 • Skulle vädret vara dåligt och ni vigs utomhus har jag två stora vita paraplyer som ni får använda, undvik mörka paraplyer!

 • När ni går ut från kyrkan/vigselplatsen så gå gärna långsamt och om möjligt stanna på en plats där det inte både är sol och skugga utan något av det. Jag har full förståelse att ni säkert glömt detta när ni står där, och jag anpassar mig helt, men om ni tänker på det är det toppen!

​​

gravidfotograf-norrtälje-stockholm-6.jpg

PORTRÄTTFOTOGRAFERING

 

Jag rekommenderar att ni lägger er porträttfotografering efter vigseln om möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare det är! Ett tips är att era gäster kan ha tipspromenad, mingla eller någon annan aktivitet när ni fotograferas. Men jag förstår om det inte passar ert schema och då tar vi den självklart innan!

 

För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en bensträckare efter varmrätten (15 min) så vi kan fota bilder på er i det vackra kvällsljuset (som på bilden övan). Dessa bilder är väldigt vackra och ljuset är väldigt romantiskt.

FIRST LOOK
Det vanligaste är att en av er står med ryggen mot den andra som kommer gående. Jag står mittemot den som har ryggen mot och fångar hens uttryck samtidigt som den andra kommer gående. När ni möts så byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 minuter så avsätt tid i ert schema så hittar jag en fin plats för det i närheten av era förberedelser och arrangerar det.

MER OM PORTRÄTTFOTOGRAFERINGEN

 • När vi ses så pratar vi om önskemål på plats till fotograferingen. Oftast är det platser som för er kanske inte ser så speciella ut, men som har fint ljus och bra bakgrund (denna blir alltid mer eller mindre suddig). Jag är uppmärksam på era önskemål för platser som betyder mycket för er, och ger förslag på platser som jag tror passar utifrån avstånd, miljö och ljus.

 • Ni får gärna ha med ert brudfölje på fotograferingen om ni vill, ett önskemål från mig är att ingen av dem fotograferar samtidigt (någon enstaka mobilbild är såklart okej!) som mig då jag automatiskt tar hänsyn till deras vinkel och får svårare att arbeta då :) En rekommendation är också att vi fotar med ert brudfölje eller barn i början eller slutet, och att de sedan kan göra andra ärenden om det behövs.

 • Jag behöver ca 60 minuter för att ta era porträttbilder, men ju längre tid desto bättre och större variation samt behöves lite längre tid om vi ska ta oss en liten bit till någon extra fin plats eller åka till två platser. Det vanligaste är 45 min - 75 minuter fotografering. 

 • Ta med oömma skor som ni kan ha på er (främst för klackar/skor som lätt blir smutsiga) som ni lätt kan gå i under förflyttning, ni får gärna ta med era andra skor i en påse om ni vill ha de på någon bild.

 • Kvällsfotograferingen efter er huvudrätt sker med fördel 30 minuter innan solnedgång, hör gärna med mig exakt när så kollar jag min sol-app :)

 • Jag kommer hjälpa er med hur ni ska stå, vad ni ska göra och "posera", men om jag inte säger något så kan ni bara fortsätta med det ni gör. Jag vill nämligen locka fram det naturliga, och ingenting är "fel". Vill ni pussas, kramas eller fnissa så gör det! Jag kommer ge er enkla instruktioner och små uppgifter som gör att bilderna blir mer naturliga. Det kommer inte vara som när ni blir fotograferade av bekanta med en telefon, där ni sitter och väntar stelt och tittar in i kameran. Mitt bästa tips är att försöka slappna av, njuta av stunden och inte tänka på klockan, den har jag koll på!

JAG TAR MED: 
- Picnicfilt med vattenavstötande underdel så ni kan ta sittbilder
- Vitt lakan som ni kan ha ovanpå picnic filten
- Vatten, bananer och kladdfri socker-kick 
- Stora vita paraplyer som ni kan använda, behövs de efter jag åkt kan ni bara skicka dem efteråt, inga problem!

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN: 
- 60-75 minuter avsatt tid för porträttfotograferingen
- Inte för snävt tidsschema, lämna utrymme för förseningar under förberedelserna.

gravidfotograf-norrtälje-stockholm-6.jpg

GRUPPBILDER

 

Den bästa tiden för gruppbilder är utan tvekan när vi kommer till platsen där ni har middagen. Då är alla gäster samlade, ni har fotograferats av mig och det är trevlig stämning. 

 • FÖR ER ATT ORDNA: 
  Någon ansvarig (t.ex toastmaster/madame) som har koll på vilka gruppbilder ni vill ha, och arrangerar era gäster så. Då jag inte vet vilka som är vilka så behöver jag hjälp av någon från er som kan organisera :) Ni väljer själva vilka konstellationer ni vill ha, räkna med att varje grupp tar 5 minuter.

   

 
 

NidénWedding_Mikaela_Baggström9.jpg

MIDDAG OCH FEST

 

I mitt 8 och 12 timmars paket ingår att jag även är med under er bröllopsfest med alla underbara tal. Jag älskar att fotografera heldagar, och för att hålla energin uppe även under kvällen finns det lite saker som ni kan göra för att underlätta för mig:

 • Om det finns ett mindre rum i anslutning till er middagslokal så är det toppen om jag kan vara där med min utrustning.

 • Vid 8 och 12 timmars fotograferingar behöver jag varm mat under kvällen, förslagsvis när ni äter er huvudrätt. Jag behöver absolut inte ha samma mat som er, utan personalmat går alldeles utmärkt.

​​

 

 • När ni dansar senare på kvällen använder jag antingen högre ISO som kan ge lite smått brus i bilderna eller blixt för att klara av de mörkare miljöerna.

♥ Har ni inte bokat mig till middagen eller vill lägga till timmar? Inga problem! För 2500 kr får ni 1 timmes fotografering och 50 extra bilder.

 

Checklista med det viktigaste

 • Ha roligt och slappna av, allt löser sig!

 • Lite extra tid under förberedelser för att hinna med t.ex. påklädningsbilder, first look och för att ni ska kunna äta lite.

 • Prata med prästen/vigselförrättaren att ni har med mig, fundera på att ha fotofritt under vigsel!

 • Någon som ansvarar för gruppbilder och vet vilka som ska fotas.

 • Minst 45 minuter porträttfotografering, och gärna en stund efter huvudrätten.

 • Rum i anslutning till er middagslokal och mat till mig, så tar jag ännu bättre bilder :)

 • Om ni glömmer allt jag skrivit här så struntsamma, jag tar hand om er och anpassar mig!

Vi hörs snart igen! ♥