top of page
NataliFikas_Sv_V_nonips.jpg
Search

Hjälp din förlossning att komma igång naturligt

När du närmar dig de sista veckorna av din graviditet kan tiden kännas otroligt långsam. Jag är i skrivande stund i v. 37 och börjar bli rätt less på att vara gravid. Men känner att jag har tillit och tålamod att vänta på att bebisen kommer komma när den är redo.Här kommer några tips på hur du kan hjälpa din kropp på traven inför förlossningen. Samråd med din barnmorska eller läkare innan du börjar med något nytt läkemedel - även naturliga, det kan vara helt individuellt hur det fungerar för olika personer. Tipsen har jag bland annat hittat i den fantastiska boken: "Föd på dina villkor." av Maria Bengtsson och Victoria Häggblom.


Hallonbladsté

Hallonblad innehåller en liten mängd oxytocin som och den sägs hjälpa till att stärka livmodermuskeln så den jobbar mer verksamt under förlossningen. Dricks från v. 35. När sen beräknat förlossningsdatum har passerat kan du blanda ditt té med 2-3 kryddnejlikor och lite kanel (välj ceylonkanel) esom kan hjälpa till med sammandragningarna.


Nattljusolja

Denna olja har använts länge inom förlossningsvården och hyllas av många. Den innehåller prostaglandiner som mjukar upp livmodertappen och hjälper den att mogna. Du köper oljan i kapslar som du kan börja ta v. 36.


Dadlar

Nya studier har visat att om du äter ca sex dadlar om dagen från v. 36 minskar behovet av igångsättning och värkstimulerande under förlossningen.


Stimulera bröstvårtorna

Efter beräknat förlossningsdatum kan du börja gnida och rulla bröstvårtorna och stimulera vårtgårdarna för att frisätta mer oxytocin i kroppen. Om din livmoderhalstapp redan börjat tunnas ut kan detta hjälpa till att få igång förlossningen. Detta hjälper även till att härda bröstvårtorna litegrann om du ska amma. Stimulera ett bröst i taget i 15 min och gör det i en timme. Gör gärna detta flera gånger om dagen. Visst, det blir mycket bröstvårtestimulering men hey.. vad gör man inte när man vill få träffa sin bebis!


Ricinolja

Oljans laxerande verkan stimulerar både tarmarna och livmoderns muskulatur vilket kan hjälpa till att få igång förlossningen. Detta fungerar endast om kroppen är helt redo att komma igång så använd endast denna olja när du gått över v 42 och riskerar att behöva bli igångsatt av sjukhuset. Rådgör med din barnmorska innan du tar detta. Du kan få diarré och bli illamående, men om det står mellan dålig mage eller bli igångsatt kan det vara ett bättre alternativ. Googla på "Förlossningsdrink" så hittar du recept.


Min förlossning med Nikki kom igång med hjälp av den drinken! Visst blev jag lite dålig i magen, men det gick över ganska snabbt och det var skönt sen när jag skulle krysta för då var det inget mer som behövde komma ut!


Lycka till!

/Mikaela

0 comments
bottom of page