top of page
NataliFikas_Sv_V_nonips.jpg
Search

Att skriva ett förlossningsbrev

Att ha med ett förlossningsbrev kan vara ett bra sätt att få fram dina önskemål under en förlossning. Där har du haft tid att sitta ner i lugn och ro och funderat över vad som är viktigt för dig.Vad ska jag skriva i det? Du kan till exempel ta upp hur du vill blir bemött - mjukt och lugnt eller lite mer bestämt? Vad du har för tankar kring smärtlindring och tankar kring undersökningar. Här kan du även skriva om du vill att de tillämpar sen avnavling och om du vill du föda i vatten osv.


Här är mitt förlossningsbrev till min andra förlossning:


"Hej! Vad fint att just du ska vara med på min förlossning. Här är några punkter med önskemål:


 • Jag vill gärna bli bemött mjukt och lugnt, skarphet eller bryskhet kan göra mig osäker.

 • Jag vill ha en ostörd fysiologisk födsel.

 • Jag önskar att det är så få personer som möjligt på rummet med så lite avbrott från vårt space som det går. Jag kommer jobba med dyktekniken i värkarna och med meditation och djupavslappning och min partner och stödperson kommer stötta mig i detta.

 • Jag vill gärna vara i födelsepool om den är ledig. Om det går bra vill jag föda i vatten.

 • Jag vill göra så få undersökningar som det går. CTG när vi kommer in är okej, men sen vill jag att ni lyssnar med tratt eller doppler. Vaginala undersökningar till ett minimum, helst endast när vi kommer in eller inte alls.

 • Jag vill att krystfasen ska vara lugn och få ta tid. Inga hejarop eller så. Helst i vattnet. Uppmuntran till lugn, att huvudet kanske får åka in och ut några gånger. Försöka att undvika bristningar.

 • Jag eller Chris vill ta emot bebis om det går.

 • Sen avnavling. Moderkakan ska ha kommit ut och navelsträngen vitnat helt. Chris klipper. Tryck inte på magen för att få ut moderkakan om ni inte måste.

 • Jag vill ej ha sprutan efter om jag inte blöder väldigt mkt. Ej sprutan med K-vitamin till bebis om den inte verkligen behövs – då oralt.

 • Vill gärna ha lugnt i rummet efter bebis kommit, fortsatt dämpad belysning om det går och vänta lite med undersökningar om det går så jag kan bara vara nära bebis.

 • Efter förlossningen vill vi gärna stanna ett dygn eller mer då vi bor långt bort (tar minst 1,5h ut till ön vi bor på), för att verkligen ha tid att etablera amning och anknytning.


Tack och stor kram!"


Hoppas du har hittat några tips på hur du kan skriva ditt förlossningsbrev! 💛

0 comments
bottom of page