top of page
NataliFikas_Sv_V_nonips.jpg
Search

Vad är en värk?

En värk sker när livmodern drar ihop sig i en sammandragning och den för din förlossning framåt genom att hjälpa barnet nedåt och ut.I latensfasen är ofta värkarna oregelbundna. De gör mer eller mindre ont. De hjäper till att få livmodertappen att tunnas ut och öppna sig. Under den aktiva fasen är värkarna regelbundna. För varje värk förs din förlossning framåt, även om det inte alltid kan kännas så. Det är ett arbete som sker inuti dig och för varje värk aktiveras livmodern som för ner barnet och öppnar upp livmoderhalsen ytterligare. En värk i aktiva fasen varar ungefär i 60 sekunder och de kommer ofta ca tre till fyra gånger på tio minuter. Men de kan även vara längre och/eller komma oftare. Viktigt att komma ihåg är att mellan varje värk finns en vila där det inte gör ont. Hela värken gör inte heller lika ont. Varje värk har en smärt-topp, men efter den går smärtan direkt ner. Värkarna ökar ofta i intensitet ju längre fram i förlossningen du kommer.


Krystningsvärkarna skiljer sig från de andra värkarna. När krystvärkarna kommer är den födande fullt öppen och barnet är oftast redo att födas fram. Värkarna här är ofta som ett kraftfullt och okontrollerbart tryck nedåt och det kan kännas som att du behöver bajsa. Krystfasen tar olika lång tid och upplevs olika jobbiga för olika personer. Vissa tycker det är det jobbigaste medan andra tycker det är lättare. För min del upplevde jag dem lättare än värkarna i slutet av den aktiva fasen.


Efter förlossningen ska moderkakan ut och livmoderna ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig får du mensliknande smärtor som kallas eftervärkar. Dessa kan göra väldigt ont för vissa och knappt kännas för andra.


0 comments
bottom of page